Rosja wyprodukuje w tym roku 4,3 miliona ton wieprzowiny (waga ubojowa), czyli o 9,7% więcej niż rok wcześniej, przewiduje Krajowy Związek Hodowców Trzody Chlewnej.
Według dyrektora generalnego związku, Jurija Kowalowa na międzynarodowej konferencji „Rosyjska hodowla świń 2020-2025” wzrost produkcji gospodarstw rolnych będzie o 11,8% wyższy, do 3,8 mln ton. „Łączny wzrost produkcji może przekroczyć 380 tys. ton, czyli dwa razy więcej niż w 2019 roku” - powiedział. W przypadku gospodarstw indywidualnych prognozowany jest spadek o 4,2% do 455,5 tys. ton.
Według prognoz eksport wieprzowiny (w tym tłuszczu i podrobów) w tym roku wzrośnie o prawie 80 tys. ton (74%) i wyniesie 188 tys. ton. Wraz ze spadkiem importu o 73 tys. ton z rynku „usunięte” zostanie 153 tys. ton wieprzowiny.
W ujęciu wartościowym eksport wieprzowiny wzrośnie o 80%, do 316 mln USD, a stanie się to również za sprawą wzrostu udziału mięsa w ogólnej strukturze eksportu wieprzowiny, w tym również słoniny i podrobów. Jednocześnie w ogólnej strukturze wartości eksportu mięsa udział przetworów wieprzowych wyniesie 37%. Ogólnie koszt eksportu mięsa w tym roku szacuje się na 845 mln USD (506 tys. Ton), czyli o 45% (50%) więcej niż w roku ubiegłym.
Jak informuje związek, w tym roku rosyjska wieprzowina była eksportowana do 20 krajów świata. Ponadto 90% dostaw trafiło do Wietnamu (wzrost do 57 tys. ton z 11,3 tys. ton w ubiegłym roku), Hongkongu (49,9 tys. ton wobec 26,9 tys. ton), Ukrainy (do 39,6 tys. ton wobec 30,3 tys. ton) oraz Białorusi (redukcja do 22,5 tys. ton z 23,6 tys. ton).
4 grudnia, 2020/ Finmarket/ Rosja.
http://www.finmarket.ru