W 2020 roku rosyjski przemysł hodowlany wykazywał stabilny pozytywny trend rozwojowy zarówno w sektorze mięsnym, jak i mleczarskim. Zdaniem ekspertów trend utrzyma się również w tym roku.
Największy wzrost obserwuje się w przypadku wieprzowiny ze wzrostem o 8,9% (+446 tys. ton), co wynika z realizacji projektów inwestycyjnych w tym obszarze oraz poszerzenia możliwości eksportowych dla dostawców rosyjskich. Według Jurija Kowalowa, dyrektora generalnego Krajowego Związku Hodowców Trzody Chlewnej, roczna stopa wzrostu utrzyma się na poziomie 3-5%, a do 2025 r. liczba ta wzrośnie do 5,8 mln ton.
Zwiększyła się również produkcja bydła (+ 0,3%) i drobiu (+ 0,3%). Produkcja jaj wyniosła 44,8 mld jaj. Jak zaznaczył dyrektor generalny Krajowego Związku Hodowców Drobiu Sergey Lakhtyukhov, w ostatnich latach branża wykazuje stabilne wyniki, co pozwala w pełni zaspokoić potrzeby ludności i przyczynia się do ograniczenia importu. Dalszy rozwój krajowego spożycia mięsa drobiowego możliwy jest poprzez zwiększenie produkcji indyka i innych produktów niszowych. Branża będzie rosła w tempie 0,5-1% rocznie.
Kluczowymi czynnikami determinującymi pozytywną dynamikę krajowego przemysłu zwierzęcego jest aktywne wykorzystywanie środków wsparcia państwa przez rolników, tworzenie bazy hodowlanej oraz wzmacnianie ochrony weterynaryjnej.
4 luty, 2021/Ministerstwo Rolnictwa Federacji Rosyjskiej / Rosji.
https://mcx.gov.ru