Produkcja wieprzowiny
Według FAS-USDA, produkcja wieprzowiny w Rosji ma wynieść 3.310 mln MT (CWE) w 2019r., czyli oczekuje się 1,4-procentowy wzrost w porównaniu z 3,265 mln MT (CWE) w 2018r. Nałożone w 2017r. embargo na mięso brazylijskie spowodowało ubytek 330,000 MT mięsa z rosyjskiego rynku. Przed restrykcjami handlowymi sygnały rynkowe wskazywały na możliwość nadmiernej podaży, szczególnie w czwartym kwartale 2017 r. Brak brazylijskiej wieprzowiny z rynku przyczynił się do ożywienia lokalnej produkcji. Rosyjscy producenci wieprzowiny przyspieszyli produkcję, zwiększając produkcję o 8,8 procent w 2018 r. Tempo wzrostu prawdopodobnie zwolni w 2019 r. ze względu na strukturalne ograniczenia rosyjskich gospodarstw rolnych. Największe rosyjskie przedsiębiorstwa trzodziarskie na ogół skorzystały z obecnej sytuacji rynkowej. Liderzy branży będą nadal się rozwijać, nawet jeśli oczekuje się nasilenie się konkurencji. Trendy konsolidacyjne będą kontynuowane.
Handel świniami
Przywóz tuczników od głównych światowych dostawców jest zabroniony ze względu na sankcje. Przywóz czystorasowych świń hodowlanych będzie kontynuowany, a według prognoz pozostanie on stabilny na poziomie 5000 sztuk w 2019 r., niezmienionym od 2018 r. Trwające obawy związane z afrykańskim pomorem świń (ASF) ograniczą rosyjski wywóz żywej trzody chlewnej.
Konsumpcja wieprzowiny
Przewiduje się,, że konsumpcja wieprzowiny w 2019 r. będzie na poziomie 3.315 milionów MT, podobnym jak w 2018. Konsumpcja wieprzowiny raczej nie wzrośnie w 2019 r. ze względu na wysokie ceny pasz i wzrost podatku od wartości dodanej (VAT) do 20 proc.
poniedziałek 29 października 2018/ FAS/USDA/ USA.
https://gain.fas.usda.gov