21 stycznia prezydent Federacji Rosyjskiej Władimir Putin podpisał dekret zatwierdzający nową edycję Doktryny Bezpieczeństwa Żywności Federacji Rosyjskiej. Poprzednia wersja dokumentu była ważna od 2010 roku.
Doktryna przewiduje zmianę wcześniej przyjętej metodologii obliczania bezpieczeństwa żywnościowego. Aby to ocenić, zamiast udziału produkcji krajowej w całkowitej konsumpcji krajowej, zastosowany zostanie międzynarodowy wskaźnik samowystarczalności. Obejmuje to nie tylko stosunek produkcji do konsumpcji, ale także zgodność produktów z wymogami przepisów technicznych EAEU, a także obliczenia ekonomicznej i fizycznej dostępności żywności.
Doktryna bezpieczeństwa żywności obejmuje nowe grupy produktów - warzywa i melony, owoce i jagody, nasiona. Udział produkcji krajowej w konsumpcji krajowej powinien wynosić co najmniej 95% dla zboża, 90% dla oleju roślinnego, 90% dla cukru, 85% dla mięsa i produktów mięsnych, 90% dla mleka i produktów mlecznych, 95% dla ziemniaków, 90 % dla warzyw, 60% dla owoców i jagód, 85% dla ryb i produktów rybnych, 75% dla nasion selekcji krajowej i 85% dla soli.
27 stycznia 2020/ Ministerstwo Rolnictwa / Rosja.
http://mcx.ru