X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Rosnący w siłę rosyjski przemysł trzody chlewnej

Produkcja trzody chlewnej w Rosji wzrosła 1,3 razy w ciągu ostatnich 5 lat.

14 lipiec 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Rosyjski przemysł trzody chlewnej aktywnie się rozwija, zwiększając zainteresowanie inwestorów. W ciągu ostatnich 5 lat produkcja przemysłu wzrosła 1,3 razy o 1,2 miliona ton. Poziom samowystarczalności w 2019 r. osiągnął 103%. Pozytywny trend utrzymał się w tym roku: produkcja trzody chlewnej ze wszystkich kategorii gospodarstw wyniosła 1,28 miliona ton, co stanowi 11,3% lub 130 600 ton więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Według prognoz Ministerstwa Rolnictwa Rosji do 2025 r. oczekuje się wzrostu wielkości produkcji o co najmniej 760 000 ton.

Branża stoi przed ważnym zadaniem przejścia od przyspieszonego zastąpienia importu do zwiększenia dostaw za granicę i wejścia na nowe rynki. Od stycznia do maja tego roku import spadł o 94% i wyniósł zaledwie 350 000 ton. Jednocześnie eksport rosyjskiej wieprzowiny rośnie z roku na rok, a do 2024 r. może wzrosnąć do 360 000 ton.

Dla producentów rolnych dostępna jest szeroka gama środków wsparcia państwa, w tym preferencyjne pożyczki inwestycyjne na zakup maszyn i specjalistyczny transport, produkty hodowlane i zwierzęta zarodowe, a także krótkoterminowe pożyczki na zakup młodego żywego inwentarza, pasz i leki weterynaryjne. Ponadto mechanizm ubezpieczenia zwierząt działa skutecznie - jest to szczególnie ważne, biorąc pod uwagę, że główne zagrożenia w branży związane są z sytuacją epizootyczną .

30 czerwca, 2020/ Ministerstwo Rolnictwa/ Rosja.
http://mcx.ru

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji