W pierwszej połowie roku rosyjscy producenci wyeksportowali 81 600 ton wieprzowiny, o 23% mniej (-24 100 ton) niż w tym samym okresie ubiegłego roku, według Jurija Kowaliowa, dyrektora generalnego Krajowego Związku Producentów Wieprzowiny na dorocznym spotkaniu organizacji. Zmniejszenie wysyłek zagranicznych w tym roku może zwiększyć przesycenie rynku krajowego, ostrzegł, szacując, że eksport na koniec roku może spaść o 50.000 ton, czyli ponad 1% konsumpcji. "W kontekście przesycenia rynków, każdy taki procent ma ogromny negatywny wpływ na krajowe środowisko cenowe" - podkreślił Kovalev.
Od stycznia do czerwca 2022 roku eksport do Wietnamu spadł o 57% do 23,4 tys. ton. Na koniec tego samego okresu w 2021 roku kraj ten był największym nabywcą rosyjskiej wieprzowiny (54,5 tys. ton). Spadek był spowodowany ożywieniem produkcji krajowej w Wietnamie oraz stosunkowo wysokimi cenami na rynku rosyjskim. Na dostawy nadal wpływały również problemy logistyczne związane z COVID-19, które nasiliły się w ostatnich miesiącach z powodu braków kontenerów. Dodatkowo na wysyłki wpływa silny rubel, który sprawia, że wysyłki eksportowe są nieopłacalne - wyjaśnił Kovalev.
Głównym priorytetem pozostaje otwarcie chińskiego rynku na rosyjską wieprzowinę. W ubiegłym roku Chiny kupiły 3,5 mln ton produktów wieprzowych. Rosja mogłaby dostarczyć do tego kraju nawet 250-300 tys. ton, czyli około 10% chińskiego importu w ciągu najbliższych trzech lat.
4 lipca, 2022/ Agroexport/ Rosja
https://aemcx.ru/