X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Rosyjski eksport wieprzowiny wzrósł o 23%

Od stycznia do września Rosja wyeksportowała około 200 000 ton wieprzowiny o wartości około 430 mln USD.

7 listopad 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W okresie od stycznia do września 2024 r. rosyjski eksport wieprzowiny wzrósł o 23% pod względem wolumenu i 27% pod względem wartości w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku. Od początku roku firmy dostarczyły na rynki zagraniczne około 200 tysięcy ton wieprzowiny o wartości około 430 milionów dolarów.

Około 50% eksportowanej wieprzowiny to wieprzowina mrożona, 23% to wieprzowina świeża i schłodzona, a 27% to podroby.

Głównym kierunkiem eksportu jest Białoruś, która według szacunków zwiększyła swoje zakupy o 14% do 65 tys. ton. Jest to kluczowy rynek dla świeżej i schłodzonej wieprzowiny, z prawie 90% udziałem.

Wietnam jest drugim kierunkiem, z wolumenem 59 tys. ton (-16%), a Chiny zajmują trzecie miejsce. Od czasu otwarcia rynku chińskiego dla trzech rosyjskich firm eksportujących wieprzowinę pod koniec lutego 2024 r., do Chin dostarczono prawie 30 tysięcy ton mięsa i podrobów o wartości 78 milionów dolarów.

Ponadto eksport rosyjskiej wieprzowiny do Serbii i Hongkongu prawie się podwoił, a eksport do Mongolii wzrósł o 20%. Rozpoczęto również wysyłki do Uzbekistanu, Togo, Seszeli i Brazylii.

5 listopada 2024/ Agroexport/ Rosja.
https://aemcx.ru/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji