W ciągu 12 miesięcy rosyjskiego zakazu, który nadal jest w mocy (od sierpnia 2014 r ), łączny rolniczo-spożywczy eksport do krajów trzecich wzrósł wartościowo o 5,7% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Po bardzo pozytywnych wynikach w pierwszym półroczu 2015 roku, z rekordowym miesiącem w marcu ( prawie 12 mld €), również druga połowa rozpoczęła pozytywnym trendem: eksport zarejestrowany w lipcu 2015r. był o + 8% w porównaniu do lipca 2014.
W całym okresie od wprowadzenia embargo, sektor rolno-spożywczy UE zrekompensował straty w eksporice do Rosji przez zwiększenie eksportu do innych głównych miejsc docelowych i rynków alternatywnych. Duże wzrosty wartości eksportu zostały osiągnięte w Stanach Zjednoczonych (+ 16%), Chinach (+ 33%), Szwajcarii (+ 5%) oraz w wielu kluczowych rynkach azjatyckich, takich jak Hong Kong (19%) i Republika Korei (+ 29%). Z drugiej strony w porównaniu do roku ubiegłego, ogólny eksport żywności do Rosji w okresie od sierpnia 2014 do lipca 2015 roku zmniejszył się z 11 mld € do 3 mld € 6. (- 4 3%).
Analizując unijny eksport do krajów trzecich w sektorach objętych embargiem, w okresie sierpień 2014 - lipiec 2015 wartość eksportu produktów z wołowiny i drobiu wzrosła o 23% i 5%, podczas gdy wartość eksportu mięsa wieprzowego była jak w roku ubiegłym. Odnośnie produktów mleczarskich, wartość eksportu masła wzrosła o +3% (w porównaniu do 12miesięcznego okresu rok temu) z powodu wzrostu popytu na rynkach Bliskiego Wschodu. Dla sera i mleka w proszku wartości eksportu wciąż pozostają niższe: -14%, -10% i -24%. Również w sprawie owoców i warzyw, wartość eksportu jest jeszcze około 12% niższa w porównaniu do okresu sprzed roku.
wtorek 22 września, 2015/ DG Agriculture/ UE.
http://ec.europa.eu