Dzięki działaniom podjętym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, po 1 września 2014 roku polscy producenci tradycyjnie wędzonych produktów mięsnych będą mogli stosować obecnie obowiązujące limity dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). 1 lipca Stały Komitet do spraw Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt (SCoFCAH) zaopiniował pozytywnie odpowiedni projekt rozporządzenia wykonawczego Komisji Europejskiej.
Obecne normy dla benzo(a)pirenu wynoszą nie więcej niż 5 µg/kg a w sumie dla WWA nie wiecej niż 30 µg/kg. Będzie je można sotsować po 1 września br. dla tradycyjnie wędzonych produktów mięsnych, które będą przeznaczone na rynek krajowy.
W ciągu 3 lat od zastosowania tych przepisów Komisja może ponownie ocenić przepisy. Okres ten powinien być preznaczony przez producentów na modyfikację technologii wędzenia tak, aby skutkowała ona obniżeniem poziomów WWA bez utraty pożądanych cech organoleptycznych wędzonych mięs. Poziom WWA w produktach bedzie stale monitowany.
Rozporządzenie zostanie opublikowane najprawdopodobniej w październiku, jednak Komisja przewidziała zastosowanie przepisów z mocą wsteczną, tj. od dnia 1 września 2014 r.
środa 2 lipca 2014/MRiRW/Polska
http://www.minrol.gov.pl