W ubiegłym roku eksport wieprzowiny osiągnął ponad 432 tys. ton w porównaniu do 395 tys. ton w 2015 roku. Głównymi odbiorcami była Azja: Japonia, Korea Południowa i Chiny.
Rynek japoński jest jednym z najważniejszych w przypadku wieprzowiny: cztery z pięciu eksportowanych ton trafia do Japonii.
Również nowe stosunki polityczne i handlowe między Meksykiem a Chinami pozwolą na to, by w krótkim i średnim okresie eksport mięsa wieprzowego (wśród innych produktów rolno-spożywczych) rósł z powodu wysokiego zapotrzebowania azjatyckiego giganta.
Dane z SIAP (Food and Agriculture and Fisheries Information Service) pokazują, że produkcja mięsa meksykańskiego (pod względem tusz) wzrosła w 2016 r. o ponad 49 tys. ton (+ 3,75%) w porównaniu z rokiem 2015, ponieważ rok zakończył się produkcją wysokości 1.364.200 ton.
SIAP (w odniesieniu do SAGARPA) poinformował, że sześć głównych stanóww produkujących wieprzowinę to Jalisco (265 217 ton), Sonora (234.639 ton), Puebla (166.947 ton), Yucatan (135.442 ton), Veracruz (122.229 ton) i Guanajuato (110.489 ton) .
Dane SIAP pokazują, że krajowy spis obejmuje ponad 1,7 miliona świń, a zużycie na mieszkańca wynosi 16,3 kg.
wtorek 14 marca 2017/ SAGARPA/ Meksyk
http://www.gob.mx/sagarpa