Kluczowe czynniki, które mogą tłumaczyć spadek importu wieprzowiny przez Chiny w 2017 r., są następujące:
- Po pierwsze, zwiększona podaż wieprzowiny w kraju - liczba ubojów w rzeźniach w Chinach osiągnęła 221,82 mln sztuk w 2017 r., o 6,3% więcej niż w 2016 r.
- Po drugie, obniżenie krajowych cen wieprzowiny - średnia roczna cena żywca wieprzowego wyniosła 14,8 USD na kg w 2017 r., spadając o 19% w ujęciu ryczałtowym. Podobny scenariusz dotyczył krajowej ceny tusz wieprzowych, która spadła o 15% z 24.4 CNY na kg w 2016 r. do 28,8 CNY za kg w 2017 r. W rezultacie różnica cen między wieprzowiną krajową a importowaną znacznie się zawęziła.
- Po trzecie, krajowi odbiorcy końcowi tradycyjnie preferują świeżą wieprzowinę niż mrożoną, podczas gdy ta ostatnia była kupowana głównie przez krajowe przedsiębiorstwa przetwórstwa żywności.
Pod względem udziału w rynku eksporterów wieprzowiny do Chin Hiszpania wyeksportowała w 2017 r. łącznie 237 714 ton wieprzowiny do Chin, zajmując czołowe miejsce wśród wszystkich krajów eksportujących. Z udziałem w rynku wynoszącym 19,5%, za Hiszpanią poszły Niemcy (17,4%) i Kanada (13,7%).
Jako 5 miejsce wśród wszystkich eksporterów podrobów i z udziałem w rynku wynoszącym 10,1%, eksport podrobów z Hiszpanii do Chin wzrósł o 12,8% w 2017 r. w ujęciu ryczałtowym.
poniedziałek 12 maja 2018/ IQC.
http://www.iqc-insights.com