X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Rynek wieprzowiny w UE: wzrost produkcji, słabszy eksport w pierwszej połowie roku

Według AHDB, wyższe liczby ubojów i wagi tusz przyczyniły się do zwiększenia produkcji w kluczowych krajach produkcyjnych.

20 wrzesień 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Produkcja

Produkcja wieprzowiny w UE-27 odnotowała pewien wzrost w pierwszych sześciu miesiącach roku w porównaniu do 2023 roku. Na całym kontynencie produkcja wyniosła 10,5 mln ton w pierwszej połowie 2024 roku, co oznacza wzrost o 164 000 ton (2%) w porównaniu z 2023 rokiem. Wzrost ten był spowodowany wzrostem produkcji w większości krajów UE. Polska odnotowała największy wzrost o 80 000 ton do poziomu 934 000 ton w tym roku. Niemcy, drugi co do wielkości producent w UE, odnotowały wzrost produkcji o prawie 19 000 ton, osiągając do czerwca nieco poniżej 2,1 mln ton, podczas gdy produkcja w Danii wzrosła o 2% do 673 000 ton. Jednak Hiszpania (największy producent w UE) odnotowała spadek o nieco ponad 27 000 ton do 2,46 mln ton w 2024 roku.

Wzrost produkcji w ubiegłym roku był spowodowany zwiększoną liczbą ubojów. Ubój w bloku UE-27 wzrósł o 122 000 sztuk do czerwca 2024 r., osiągając poziom nieco poniżej 110 mln sztuk. Polski ubój trzody chlewnej wzrósł o 634 000 sztuk (7%) do 9,7 mln sztuk w 2024 r., a Niemcy odnotowały niewielki wzrost o 46 000 sztuk do 21,9 mln sztuk. Chociaż w Danii zaobserwowano wzrost produkcji, ubój odnotował spadek o 248,000 sztuk (3%) do 7.2 mln sztuk, co sugerowałoby, że siłą napędową produkcji były cięższe tusze. Jednak liczba ubojów w Hiszpanii odnotowała największy roczny spadek, o 460 000 sztuk do 26.2 mln sztuk.

Handel

Import mięsa wieprzowego (w tym podrobów) do UE spadł o 3 500 ton do 69 900 ton w pierwszych sześciu miesiącach roku w porównaniu do 2023 roku. Wielka Brytania pozostaje największym dostawcą wolumenu do UE, wysyłając 48 900 ton, co stanowi 70% udziału w rynku. Jest to spadek o 3 500 ton w porównaniu z 2023 rokiem.

Chile jest obecnie drugim co do wielkości dostawcą importowym do UE. Wielkość importu wieprzowiny z Chile znacznie wzrosła w ciągu ostatnich dwóch lat, osiągając do tej pory 10 500 ton w 2024 roku. Jest to wzrost o 6 700 ton w porównaniu z tym samym okresem w 2023 r., kiedy to wielkość importu była niższa w pierwszych miesiącach roku. Ratyfikacja zaawansowanej umowy ramowej UE-Chile w 2022 r. umożliwia większy dostęp chilijskiej wieprzowiny do rynku UE, bez pełnej liberalizacji wrażliwych towarów rolnych.

Wysyłki szwajcarskiej wieprzowiny do UE spadły o 4 400 ton rok do roku do 5 800 ton, a udział w rynku spadł z 14% w pierwszych sześciu miesiącach 2023 r. do 8% w 2024 r.

Wolumen eksportu wieprzowiny z UE wyniósł do tej pory 1,93 mln ton w 2024 r., co oznacza spadek o 4% (84 600 ton) w porównaniu z rokiem poprzednim, pomimo zwiększonej produkcji. W kluczowych miejscach docelowych wysyłki ruchy były zróżnicowane, przy czym Chiny i Japonia napędzały większość spadku rok do roku, podczas gdy Stany Zjednoczone i inne kraje Azji Południowo-Wschodniej odnotowały wzrost wolumenu.

Chiny pozostają największym miejscem docelowym dla eksportu wieprzowiny z UE, z udziałem w rynku na poziomie 29%, z wolumenem wynoszącym 550 000 ton, co stanowi spadek o 80 500 ton (13%) w porównaniu z rokiem ubiegłym. Jednak w ramach tego całkowitego wolumenu wartość podrobów jest o 10 000 ton wyższa rok do roku i wynosi 316 000 ton. Eksport z UE do Chin zmagał się z podobnymi trudnościami jak w przypadku Wielkiej Brytanii, wraz ze wzrostem konkurencji rynkowej ze strony Brazylii, USA i Kanady, w połączeniu z walczącą chińską gospodarką, co skłoniło konsumentów do poszukiwania bardziej przystępnych cenowo kawałków mięsa.

11 września, 2024/ AHDB/ Zjednoczone Królestwo.
https://ahdb.org.uk

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły