X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Rabobank: rynki wieprzowiny pozostają pod presją

Według raportu Rabobanku "Global pork quarterly Q1 2024", produkcja spowolni w 2024 roku.

13 luty 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Produkcja spowolni w 2024 r., ponieważ stada loch kurczą się w głównych regionach produkcyjnych. Oczekuje się, że trend ten spowoduje spadek lub utrzymanie produkcji na stałym poziomie przez cały 2024 r., a presja związana z chorobami zwiększy wyzwania stojące przed branżą. Pomimo problemów produkcyjnych, istnieje jednak pewna jasna strona, ponieważ ceny pasz nadal spadają. Tymczasem konsumpcja wieprzowiny pozostaje stabilna.

Po różnych wyzwaniach w 2023 r., kilka rozwijających się regionów będzie nadal zmniejszać stada loch w 2024 r., choć w różnym tempie. Chiny, USA i niektóre kraje europejskie prawdopodobnie doświadczą w tym roku spadku lub stabilizacji produkcji, ponieważ ich stada loch były mniejsze pod koniec 2023 roku. Presja chorobowa dodatkowo pogorszy perspektywy produkcji na całym świecie. Inne wyzwania, takie jak ujemne marże zysku, nadpodaż i słaby popyt, są również ważnymi czynnikami powodującymi likwidację stad. Tymczasem w 2024 r. produktywność będzie się nadal poprawiać, napędzana przez postęp genetyczny, lepsze zarządzanie gospodarstwem i strategie redukcji kosztów.

Ceny kukurydzy i soi spadły o 15% do 25% w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Dalsze spadki cen zbóż paszowych są możliwe, biorąc pod uwagę stagnację popytu i rosnące zapasy na całym świecie, chociaż pogoda może potencjalnie zmienić kierunek podaży i ruchów cen po 1 kwartale.

Wieprzowina jest dość dobrze pozycjonowana wśród konsumentów, biorąc pod uwagę presję inflacyjną, z jaką borykają się niektóre inne białka zwierzęce. Konsumenci nadal kupują wieprzowinę w kluczowych regionach, choć są bardziej ostrożni w swoich wydatkach. Złagodzenie presji inflacyjnej w 2024 r. będzie generalnie wspierać globalną konsumpcję wieprzowiny.

luty 2024/ Rabobank.
https://research.rabobank.com

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły