X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Salmonella i Campylobacter nadal wykazują wysoki poziom oporności na antybiotyki

Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) i the European Food Safety Authority (EFSA) stwierdza, że oporność na antybiotyki u bakterii z rodzaju Salmonella i Campylobacter jest nadal wysoka.

30 marzec 2022
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Kampylobakterioza była najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą w UE w 2020 r. i najczęściej zgłaszaną przyczyną chorób przenoszonych drogą pokarmową.

W przypadku Campylobacter jejuni u ludzi i brojlerów zaobserwowano tendencję wzrostową oporności na antybiotyki z grupy fluorochinolonów. W przypadku Salmonella Enteritidis, najczęstszego rodzaju Salmonelli u ludzi, zaobserwowano tendencję wzrostową oporności na antybiotyki z grupy chinolonów/fluorochinolonów. U zwierząt oporność na te antybiotyki w przypadku Campylobacter jejuni i Salmonella Enteritidis była na ogół umiarkowana lub wysoka.

Jednakże, pomimo tendencji wzrostowych w zakresie oporności na niektóre antybiotyki, jednoczesna oporność na dwa antybiotyki o krytycznym znaczeniu pozostaje niska w przypadku E. coli, Salmonella i Campylobacter u bakterii pochodzących zarówno od ludzi, jak i od zwierząt hodowanych w celu produkcji żywności.

Spadek oporności na tetracykliny i ampicylinę u Salmonella pochodzących od ludzi zaobserwowano odpowiednio w dziewięciu i dziesięciu krajach w latach 2016-2020, a było to szczególnie widoczne w przypadku Salmonella Typhimurium. Pomimo spadku, oporność na te antybiotyki nadal utrzymuje się na wysokim poziomie u bakterii pochodzących zarówno od ludzi, jak i zwierząt.

Ponadto w ponad połowie krajów Unii Europejskiej zaobserwowano statystycznie istotną tendencję spadkową częstości występowania E. coli wytwarzających β-laktamazy o rozszerzonym spektrum działania (ESBL) u zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność. Jest to ważne odkrycie, ponieważ określone szczepy E. coli wytwarzające ESBL są odpowiedzialne za poważne zakażenia u ludzi.

Oporność na karbapenemy jest niezwykle rzadka u E. coli i Salmonella pochodzących od zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność. Karbapenemy należą do klasy antybiotyków ostatniej szansy i wszelkie wyniki wskazujące na oporność na nie u bakterii odzwierzęcych są niepokojące.

Interacktywne narzędzie do wizualizacji przedstawia poziomy oporności u ludzi, zwierząt i w żywności w poszczególnych krajach w latach 2019 i 2020.

29 marca, 2022/ EFSA/ UE.
https://www.efsa.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły