Kampylobakterioza była najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą w UE w 2020 r. i najczęściej zgłaszaną przyczyną chorób przenoszonych drogą pokarmową.
W przypadku Campylobacter jejuni u ludzi i brojlerów zaobserwowano tendencję wzrostową oporności na antybiotyki z grupy fluorochinolonów. W przypadku Salmonella Enteritidis, najczęstszego rodzaju Salmonelli u ludzi, zaobserwowano tendencję wzrostową oporności na antybiotyki z grupy chinolonów/fluorochinolonów. U zwierząt oporność na te antybiotyki w przypadku Campylobacter jejuni i Salmonella Enteritidis była na ogół umiarkowana lub wysoka.
Jednakże, pomimo tendencji wzrostowych w zakresie oporności na niektóre antybiotyki, jednoczesna oporność na dwa antybiotyki o krytycznym znaczeniu pozostaje niska w przypadku E. coli, Salmonella i Campylobacter u bakterii pochodzących zarówno od ludzi, jak i od zwierząt hodowanych w celu produkcji żywności.
Spadek oporności na tetracykliny i ampicylinę u Salmonella pochodzących od ludzi zaobserwowano odpowiednio w dziewięciu i dziesięciu krajach w latach 2016-2020, a było to szczególnie widoczne w przypadku Salmonella Typhimurium. Pomimo spadku, oporność na te antybiotyki nadal utrzymuje się na wysokim poziomie u bakterii pochodzących zarówno od ludzi, jak i zwierząt.
Ponadto w ponad połowie krajów Unii Europejskiej zaobserwowano statystycznie istotną tendencję spadkową częstości występowania E. coli wytwarzających β-laktamazy o rozszerzonym spektrum działania (ESBL) u zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność. Jest to ważne odkrycie, ponieważ określone szczepy E. coli wytwarzające ESBL są odpowiedzialne za poważne zakażenia u ludzi.
Oporność na karbapenemy jest niezwykle rzadka u E. coli i Salmonella pochodzących od zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność. Karbapenemy należą do klasy antybiotyków ostatniej szansy i wszelkie wyniki wskazujące na oporność na nie u bakterii odzwierzęcych są niepokojące.
Interacktywne narzędzie do wizualizacji przedstawia poziomy oporności u ludzi, zwierząt i w żywności w poszczególnych krajach w latach 2019 i 2020.
29 marca, 2022/ EFSA/ UE.
https://www.efsa.europa.eu