X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Unia Europejska: Salmonella i Campylobacter odporne na wiele antybiotyków

Wielo-lekooporne szczepy Salmonella są rozprzestrzeniowne w całej Europie. W niektórych państwach członkowskich  odnotowano wysoką odporność Campylobacter na ciprofloksacynę zarówno ludzi jak i zwierząt.

3 marzec 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Opcje terapeutyczne dla niektórych z najczęstszych chorób przenoszonych z żywnością maleją, a oporność bakterii, które je wywołują rośnie. Na przykład odporne na wiele leków szczepy Salmonelli są rozprzestrzeniowne w całej Europie. Ponadto w niektórych państwach członkowskich  odnotowano wysoką odporność Campylobacter na ciprofloksacynę zarówno ludzi jak i zwierząt .

Najważniejsze ustalenia

Oporność szczepów Salmonella na powszechnie stosowane środki przeciwdrobnoustrojowe był często stwiedzany u ludzi i zwierząt (szczególnie brojlerów i indyków) i w produktach mięsnych. Oporność wielolekowa była znaczna (31,8% u ludzi, u brojlerów 56,0%, indyki 73,0%,tuczniki 37,9%), a dalsze rozprzestrzenianie się tych wielolekoopornych patogenów jest niepokojąca.

Odporność na powszechnie stosowane leki przeciwbakteryjne izolatów Campylobacter była często wykrywana u ludzi i zwierząt (zwłaszcza brojlerów, świń i bydła). W żywności oporność wykryto w mięsie brojlerów. Oporność na cyprofloksacynę, krytycznie ważnego leku przeciwbakteryjnego, była szczególnie wysoki w ludzi (co oznacza, że możliwości leczenia ciężkich zakażeń wywołanych tymi chorobotwórczymi bakteriami są ograniczone). W przypadku Campylobacter jejuni ponad połowa izolatów od ludzi i brojlerów (54,6% i 54,5%, odpowiednio) było odpornych, u bydła było 35,8%. W przypadku C. coli dwie trzecie izolatów od ludzi i brojlerów (66,6% i 68,8% odpowiednio) było odpornych, a u świń było to 31,1%.

Poziom ko-oporności na krytycznie ważne leki przeciwdrobnoustrojowe w przypadku Salmonelli był niski (0,2% u ludzi, u brojlerów 0,3%, u tuczników i indyków nie stwierdzono). Poziom oporności wielolekowej i ko-oporności izolatów Campylobacter w przypadku krytycznie ważnych środków przeciwdrobnoustrojowych są na niskim do średniego poziomie u ziwerząt i niskim u ludzi ( C. jejuni brojlerów i bydła 0,5% i 1,1%, odpowiednio, w izolatów C. coli brojlerów i tuczników 12,3% i 19,5%, odpowiednio; ludzie: 1,7% w C. jejuni i 4,1% w C. coli).

czwartek 26 lutego 2015/ EFSA/ UE.
http://www.efsa.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły