X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Sektor wieprzowiny w UE koncentruje się na rynku krajowym

Oczekuje się, że poprawa rentowności wesprze tymczasowe odbicie uboju w drugiej połowie tego roku. Wobec braku pełnego ożywienia sprzedaży wieprzowiny do Chin, sektor stara się zdywersyfikować eksport i ponownie koncentruje się na rynku krajowym.

19 wrzesień 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Spadający popyt eksportowy w połączeniu z rosnącymi cenami pasz spowodował spadek produkcji prosiąt w 2022 r., co rozpoczęło nowy cykl w branży, powodując wzrost cen prosiąt, świń i macior w drugiej połowie 2022 r. do pierwszej połowy tego roku. W tym samym czasie ceny pasz spadły z najwyższych poziomów odnotowanych w połowie 2022 roku. Przy obecnych lepszych marżach zysku hodowcy trzody chlewnej są generalnie mniej niechętni do zaprzestania produkcji i bardziej chętni do utrzymania swoich hodowli

Oczekuje się, że lepsza rentowność wesprze tymczasowe odbicie uboju w drugiej połowie 2023 r., ale nie wystarczy, aby zrównoważyć zmniejszony ubój w pierwszej połowie roku. Przewiduje się, że stado loch w UE zostanie zmniejszone tylko o 1,4% w 2023 r., co spowoduje spadek produkcji prosiąt w UE o 0,9% w 2024 r. (-6,1% w 2022 r. i -2,0% w 2023 r.). W oparciu o prognozę podaży, handlu i uboju szacuje się, że pogłowie trzody chlewnej w UE ustabilizuje się na poziomie około 132 milionów sztuk na koniec 2024 roku.

Ze względu na brak pełnego ożywienia chińskiego popytu z powodu spowolnienia gospodarczego, unijny sektor trzody chlewnej próbuje zdywersyfikować eksport do innych krajów trzecich, ale żadne z miejsc docelowych, nawet łącznie, nie było w stanie wypełnić luki pozostawionej przez Chiny.

Sektor boryka się również z malejącym popytem na rynku krajowym. Konsumenci w UE preferują drób zamiast wieprzowiny ze względów zdrowotnych, łatwości przygotowania i stosunkowo niższej ceny. Poprzez restrukturyzację sektor dąży do przywrócenia podaży zgodnej z tradycyjnym popytem krajowym i eksportowym. Wiodące firmy w północnej i południowej Europie planują skupić się mniej na ilości, a bardziej na jakości, rentowności i preferencjach europejskich konsumentów, zwiększając koncentrację i integrację sektora.

15 września, 2023/ USDA/ USA
https://apps.fas.usda.gov

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów