Zgodnie z raportem RUMA Targets Task Force 2020, sprzedaż antybiotyków stosowanych w leczeniu zwierząt wykorzystywanych do produkcji żywności w Wielkiej Brytanii spadła o połowę od 2014 r.
Zużycie antybiotyków w sektorze trzody chlewnej w Wielkiej Brytanii spadło o 60% z poziomu początkowego 278 mg / kg PCU * w 2015 r. do 110 mg / kg PCU w 2018 i 2019 r., z prowizoryczną wartością do czerwca 2020 r. włącznie 104 mg / kg. kg PCU. To nieco powyżej celu 99 mg / kg, który ma być zrealizowany w 2020 roku.
Stosowanie antybiotyków HP-CIA (antybiotyków o najwyższym priorytecie o krytycznym znaczeniu, stosowanych do celów medycznych u ludzi) zostało zmniejszone do 0,04 mg / kg PCU w 2019 r., czyli poniżej poziomu wyjściowego z 2015 r. wynoszącego 1 mg / kg PCU.
Dla przemysłu trzody chlewnej wyznaczono cele na 2024 r., w tym ograniczenie stosowania antybiotyków o dalsze 30%. Inne cele obejmują:
- Identyfikacja i wspieranie podmiotów, które stale stosują duże ilości antybiotyków (PHU) w osiąganiu redukcji stosowania antybiotyków, jak wyszczególniono w planie redukcji antybiotyków dla danej jednostki, uzgodnionym przez producenta i weterynarza. PHU zostaną zdefiniowane jako 5% największych użytkowników antybiotyków w każdej z głównych kategorii produkcji zarejestrowanych przez eMB
- Opracowanie planu najlepszych praktyk w zakresie zarządzania warchlakami w kontekście prawdopodobnego zakazu stosowania terapeutycznego tlenku cynku.
- Zachęcanie do przejścia od podawania antybiotyków z paszy do podawania w wodzie.
*Miarą używaną przez sektor świń jest miligram na kilogram na jednostkę korekty populacji lub mg / kg PCU - można to uznać za średnią ilość substancji czynnej sprzedanej na kilogram masy ciała zwierzęcia służącego do produkcji żywności w Wielkiej Brytanii na podstawie szacunkowej masy ciała.
18 listopad, 2020/ RUMA/ UK
https://www.ruma.org.uk/