X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

SHIC opracował test różnicujący typy wirusa grypy

Ten pierwszy w swoim rodzaju test ma od 98 do 100 procent pokrycia wszystkich sekwencji wirusa grypy.

23 luty 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Centrum Informacji Zdrowia Świń (SHIC) zgłasza pozytywne wyniki z badań na temat wykrywania grypy i opracowywania metod diagnostyki różnicowej; lepsze zrozumienie kontroli grypy wymaga wystarczających możliwości diagnostycznych. To doprowadziło do stworzenia pierwszego 5-Plex RT grypy PCR dla zwierząt, które wykrywają i różnicują grypę A, B, C i D jednym testem.

biorąc pod uwagę to, czego można się było nauczyć z przykładu PED, upewnienie się, że przemysł trzodziarski jest gotowy do zdiagnozowania nowych chorób jest kluczowym elementem priorytetów SHIC. Kiedy stworzono Swine Disease Matrix, aby pomóc w ustaleniu priorytetów pośród nowych chorób, dodano wirusy grypy C i D oraz zakończono przegląd gotowości. Luki w gotowości podkreśliły potrzebę lepszej diagnostyki grypy w celu ułatwienia monitorowania i nadzoru.

Dr Xuming Liu, członek zespołu badawczo-rozwojowego ds. Badań molekularnych w Kansas State Veterinary Diagnostic Laboratory, opracował i zwalidował multipleksowy test PCR w czasie rzeczywistym do jednoczesnego wykrywania i różnicowania wirusów grypy A, B, C i D oraz kontroli dodatniej. Ten pierwszy w swoim rodzaju test ma od 98 do 100 procent pokrycia wszystkich sekwencji wirusa grypy, przy czym jest czuły i specyficzny. Jest to ogromna poprawa w porównaniu z poprzednimi testami, obejmującymi 40-60% sekwencji wirusa grypy.

Opracowany test ma szerokie zastosowanie do diagnozowania, monitorowania i nadzoru grypy u świń, bydła, ptaków, innych zwierząt, w tym ludzi po potwierdzeniu klinicznym.

środa 14 lutego, 2018/ AASV/ USA.
https://www.aasv.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji