Miesięczna wartość unijnego eksportu produktów rolno-spożywczych w marcu 2019 r. wyniosła rekordowy poziom z marca 2017 r., osiągając 12,6 mld EUR, 7,0% powyżej poziomu z marca 2018 r. Import w marcu wyceniono na 10,1 mld EUR, o 1,9% więcej niż zarejestrowane w marcu 2018 r.
Tym samym miesięczna nadwyżka handlu rolno-spożywczego wyniosła 2,5 mld EUR - wzrost o + 34% w stosunku do dodatniego salda wymiany w wysokości 1,9 mld EUR w marcu 2018 r. Najwyższy wzrost miesięcznych wartości eksportu (marzec 2019 r. w porównaniu z marcem 2018 r., mln EUR ) odnotowano dla Chin (+125), USA (+119) i Egiptu (+103), podczas gdy eksport spadł najbardziej do Arabii Saudyjskiej (-96) i Korei (-24). W tym miesiącu nastąpiły duże zmiany w wartościach eksportu, ze znacznym wzrostem (w mln EUR) eksportu pszenicy (+307), napojów spirytusowych i likierów (+88), lnu bawełnianego i pomocy (+72) oraz świeżego mięsa wieprzowego schłodzonego lub zamrożonego (+49). W tym miesiącu odnotowano znaczny spadek eksportu buraków i cukru trzcinowego (-52) oraz surowych skór i skórek (-43).
czwartek 9 czerwca, 2019/ DG Agri/ UE.
https://ec.europa.eu/