Światowe ceny żywności znacznie wzrosły w listopadzie, osiągając najwyższy punkt od ponad dwóch lat, spowodowany skokami międzynarodowych cen produktów mięsnych i olejów roślinnych.
Indeks cen żywności FAO, który odnotowuje miesięczne zmiany międzynarodowych cen powszechnie sprzedawanych artykułów spożywczych, wynosił średnio 177,2 punktów w ciągu miesiąca, czyli wzrost o 2,7 procent w stosunku do października i 9,5 procent w porównaniu z tym samym okresem rok wcześniej.
Indeks cen oleju roślinnego FAO wzrósł w listopadzie o 10,4 procent, ponieważ notowania cen oleju palmowego wzrosły w związku z silnym globalnym popytem na import, zwiększonym wykorzystaniem do produkcji biodiesla i oczekiwaniami możliwego niedoboru dostaw w przyszłym roku. Wzrosły również ceny oleju rzepakowego i sojowego.
Indeks cen mięsa FAO wynosił w listopadzie średnio 190,5 punktu, co stanowi wzrost o 8,4 punktu (4,6 procent) w stosunku do października, co oznacza największy wzrost miesiąc do miesiąca od maja 2009 roku. Na tym poziomie wskaźnik wynosi prawie 28 punktów (17,2 procent) powyżej wartość rok temu, ale nadal o 21,5 punktu (9,4 procent) poniżej szczytu osiągniętego w sierpniu 2014 r. Oferty cenowe dla wszystkich rodzajów mięsa reprezentowanych w Indeksie ugruntowały się, przy czym ceny bydła i owiec wzrosły najbardziej, odzwierciedlając wąską dostępność eksportową w stosunku do trwałego popytu na import, zwłaszcza ze strony Chin. Zapotrzebowanie związane z okresem świątecznym pod koniec roku jeszcze bardziej podniosło ceny mięsa wieprzowego i powodując także wzrost cen mięsa drobiowego po trzech miesiącach spadków.
czwartek 5 grudnia 2019/ FAO.
http://www.fao.org