Zgodnie z najnowszymi dostępnymi danymi europejski eksport wieprzowiny w 2017 r. wyniósł 3 819 353 ton, co oznacza spadek o 8,1% w stosunku do 2016 r., kiedy to osiągnięto 4 166 489 ton.
Pod względem wartości eksport osiągnął 7,773 mln EUR: spadek o 1,4% w stosunku do 2016 r.
Pomimo istotnego spadku eksportu (-26%) do Chiny, z importem 1,39 mln ton, były głównym celem europejskiego eksportu wieprzowiny, z udziałem w wysokości 36,4%. Za Chinami stała Japonia, która sprowadziła 425 878 ton, co stanowi 11,2% udziału w rynku i wzrost o 5% w stosunku do roku 2016.
Inne ważne miejsca przeznaczenia to Hongkong z 378 701 ton i udziałem 9,9% (+ 4,5%); Korea Południowa z 274 264 tonami i udziałem 7,2% (+ 5,2%); oraz Filipiny, z 250 000 ton i udziałem w wysokości 6,5% (+ 5%).
czwartek 22 lutego 2018/ Committee for the Common Organisation of the Agricultural Markets/ UE.
https://ec.europa.eu/agriculture