Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 117,7 punktu w styczniu, co oznacza spadek o 1,7 punktu (1,4%) w porównaniu z grudniem, pozostając jednocześnie 8,9 punktu (8,1%) powyżej poziomu sprzed roku. Spadek był spowodowany niższymi międzynarodowymi cenami mięsa owczego, wieprzowego i drobiowego, które przeważyły nad wzrostem notowań mięsa wołowego.

Ceny wieprzowiny spadły ze względu na niższe notowania w Unii Europejskiej, gdzie wybuch pryszczycy w Niemczech spowodował wprowadzenie zakazów importu przez kilka kluczowych krajów importujących, co doprowadziło do obfitych nadwyżek dostaw, zaostrzonych przez zaległości wynikające z zamknięcia ubojni podczas ferii zimowych.


Ceny mięsa owczego spadły, ponieważ popyt zmniejszył się po wakacjach pod koniec roku, a ceny mięsa drobiowego złagodniały, odzwierciedlając wystarczające dostawy, szczególnie z Brazylii, gdzie konkurencyjne ceny pasz wspierały produkcję. Natomiast światowe ceny bydła wzrosły, wspierane przez utrzymujący się silny popyt importowy z kluczowych rynków.
7 lutego 2025 r./ FAO.
https://www.fao.org