Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 118,1 punktu w listopadzie, co oznacza spadek o 0,9 punktu (0,8%) w porównaniu ze skorygowaną wartością październikową, ale wzrost o 6,6 punktu (5,9%) w porównaniu z rokiem ubiegłym.
Spadek wynikał głównie z niższych międzynarodowych cen wieprzowiny, które spadły piąty miesiąc z rzędu, głównie z powodu słabszych notowań w Unii Europejskiej, odzwierciedlających obfite dostawy i utrzymujący się stłumiony popyt globalny i wewnętrzny.
Ceny mięsa owczego nieznacznie spadły w listopadzie, pod wpływem ruchów walutowych, pomimo silnego popytu międzynarodowego.
Podobnie, światowe ceny mięsa drobiowego spadły nieznacznie, pod presją dużych dostaw eksportowych z głównych regionów produkcyjnych.
Tymczasem międzynarodowe notowania wołowiny pozostały zasadniczo stabilne. Gwałtowny wzrost cen wołowiny w Brazylii, napędzany silnym globalnym popytem, został zrównoważony przez niższe ceny w Australii z powodu zmniejszonego zainteresowania zakupami ze strony Stanów Zjednoczonych Ameryki.
6 grudnia 2024 r./ FAO.
https://www.fao.org