Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 119,5 punktu w sierpniu, co oznacza spadek o 0,9 punktu (0,7%) w porównaniu z lipcem, ale nadal utrzymuje się na poziomie 4,3 punktu (3,7%) powyżej analogicznej wartości w ubiegłym roku.
Międzynarodowe notowania cen mięsa drobiowego spadły w sierpniu, odzwierciedlając utrzymujący się wpływ zawieszenia eksportu związanego z rzekomym pomorem drobiu na brazylijskie notowania cen, pomimo ogłoszenia przez rząd zakończenia epidemii tydzień po jej ogłoszeniu.
Światowe ceny wieprzowiny spadły drugi miesiąc z rzędu z powodu słabego popytu importowego w obliczu dużej dostępności eksportowej w głównych regionach produkcyjnych.
Po trzech miesiącach gwałtownych wzrostów, w sierpniu międzynarodowe ceny mięsa owczego nieznacznie spadły, ze względu na spowolnienie zakupów importowych, zwłaszcza przez Chiny.
Z kolei światowe ceny bydła nieznacznie wzrosły pod wpływem sezonowo spadających dostaw zwierząt rzeźnych w Oceanii.
6 września, 2024/ FAO.
https://www.fao.org