Ta zawartość jest dostępna dla zarejestrowanych użytkowników.
Możesz zarejestrować się i zalogować, aby uzyskać bezpłatny dostęp do wszystkich treści na 3trzy3.pl

X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Spadek indeksu cen mięsa FAO w styczniu 2025 r.

Spadek ten był spowodowany niższymi międzynarodowymi cenami mięsa owczego, wieprzowiny i drobiu, które przeważyły nad wzrostem notowań wołowiny.

10 luty 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 117,7 punktu w styczniu, co oznacza spadek o 1,7 punktu (1,4%) w porównaniu z grudniem, pozostając jednocześnie 8,9 punktu (8,1%) powyżej poziomu sprzed roku. Spadek był spowodowany niższymi międzynarodowymi cenami mięsa owczego, wieprzowego i drobiowego, które przeważyły nad wzrostem notowań mięsa wołowego.

Indeks cen mięsa FAO
Indeks cen mięsa FAO

Ceny wieprzowiny spadły ze względu na niższe notowania w Unii Europejskiej, gdzie wybuch pryszczycy w Niemczech spowodował wprowadzenie zakazów importu przez kilka kluczowych krajów importujących, co doprowadziło do obfitych nadwyżek dostaw, zaostrzonych przez zaległości wynikające z zamknięcia ubojni podczas ferii zimowych.

Indeks wieprzowiny FAO. Źródło: FAO.
Indeks wieprzowiny FAO. Źródło: FAO.

Ceny mięsa owczego spadły, ponieważ popyt zmniejszył się po wakacjach pod koniec roku, a ceny mięsa drobiowego złagodniały, odzwierciedlając wystarczające dostawy, szczególnie z Brazylii, gdzie konkurencyjne ceny pasz wspierały produkcję. Natomiast światowe ceny bydła wzrosły, wspierane przez utrzymujący się silny popyt importowy z kluczowych rynków.

7 lutego 2025 r./ FAO.
https://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły