Indeks średnich cen żywności FAO wynosił 172,6 punktów w październiku, o 0,7 procent więcej niż w poprzenim miesiącu i 9,1 procent więcej niż rok wcześniej, a wskaźnik dla zboża rośnie po raz pierwszy od trzech miesięcy.
Indeks cen żywności, która wzrasta w sposób ciągły w roku 2016, z wyjątkiem krótkiego spadku w lipcu, jest indeksem handlu dla międzynarodowych cen rynkowych dla pięciu głównych grup surowców żywnościowych.
Październikowy wzrost był napędzany głównie przez cukier i nabiał. Indeks FAO dla ceny cukru wzrósł o 3,4 procent w październiku przez raporty o brakach produkcyjnych w Brazylii i stanie Maharashtra w Indiach. Indeks dla cen nabiału wzrósł o 3,9 procent w stsunku do września, w szczególności przez rosnące ceny sera i masła, w wyniku utrzymującego się popytu wewnętrznego w Unii Europejskiej.
Natomiast indeks dla Olejów / Tłuszczów spadł o 2,4 proc od września, w dużej mierze przez słabsze notowania oleju palmowego, co jest skutkiem słabego popytu globalnego. Indeks FAO dla cen mięs spadł również, o 1,0 procent w październiku, co jest związane ze spadkiem w dużej mierze ze spadkiem popytu na europejską wieprzowinę u importerów z Chin.
Indeks FAO dla cen mięs
Indeks FAO dla cen mięsa wyniósł 163,4 punktów w październiku, w dół o 1,7 punktów (1 procent) w stosunku do września. Spadek cen eksportowych UE dla wieprzowiny, wynikający z nadmiaru podaży na rynku unijnym i osłabienia popytu na import z Chin, był główną przyczyną spadku. Dodatkowo, ceny eksportowe wołowiny z rejonów Oceanii nadal spada, pnieważ zwiększona produkcja krajowa w Stanach Zjednoczonych wzrasta co zasygnalizowało, że rynek potrzebuje dostaw z zagranicy. Z kolei ceny mięsa owczego z Oceanii osiągnęły najwyższy poziom od prawie dwóch lat, z powodu zmniejszonej produkcji zarówno w Australii jak i Nowej Zelandii.
czwartek 10 listopada, 2016/ FAO.
http://www.fao.org