Rachunki gospodarcze dla rolnictwa pokazują, że całkowita produkcja rolnicza w Unii Europejskiej (UE) wyniosła 411,2 miliardów € w cenach bazowych w 2015 roku o 1,8% mniej w porównaniu z 2014. W 2015 roku równowartość 60% wartości produkcji rolnej była spożytkowana na zużycie pośrednie, a wartość dodana brutto (czyli wartość produkcji pomniejszoną o wartość zużycia pośredniego) stanowiła równowartość 40% (czyli 164,6 mld €).
Z 75,2 mld € (lub 18% całkowitej produkcji UE) w 2015 roku, w państwach członkowskich Francja miała najwyższą całkowitą produkcję rolną. Następnie Włochy (€ 55,2 mld, a 13%), Niemcy (€ 51,5 mld, a 13%), Hiszpania (€ 45,5 mld, a 11%), Wielka Brytania (€ 29,6 mld, czyli 7%), Holandia (26,7 mld € lub 6%), Polska (22,3 mld € lub 5%) i Rumunia (15,5 mld € lub 4%).
Znaczący spadek produkcji zwierzęcej
Na zmianę wartości produkcji rolnej wpłynęły zmiany cen i zmiany ilości (lub kombinacji dwóch). 1,8% spadek produkcji rolnej w UE w 2015 roku w porównaniu z 2014 roku można przypisać głównie znacznemu spadkowi (o 5,5%) wartości produkcji zwierzęcej, której 8,5% spadek cen był tylko częściowo skompensowany wzrostem o 3,3% w ilości. Ten ogólny spadek wartości produkcji zwierzęcej jest spowodowany znacznymi spadkami w odniesieniu do mleka o 14,4% (-15,7% do ceny; + 1,5% dla ilości) i świń o 6,5% (-10,1% do ceny; + 4,0% dla ilości).
poniedziałek 28 listopada2016/ Eurostat/ UE
http://ec.europa.eu/eurostat