Hiszpański sektor trzody chlewnej spodziewa się kontynuacji trendu spadkowego w produkcji trzody chlewnej i wieprzowiny w 2023 i 2024 r. do nieco poniżej 5 mln ton wieprzowiny i poniżej 55 mln sztuk poddanych ubojowi.
Źródła branżowe prognozują spadek pogłowia trzody chlewnej, liczby loch i plonów świń w Hiszpanii w 2023 i 2024 roku po osiągnięciu rekordowych poziomów w 2022 roku. Zmniejszenie liczby loch i pogłowia trzody chlewnej w 2023 r. jest częściowo kompensowane przez zwiększony import prosiąt do UE, głównie z Holandii i Portugalii, który może być kontynuowany w 2024 roku.
Według sektora, głównym czynnikiem wpływającym na tę redukcję, innym niż oczekiwany spadek eksportu wieprzowiny do Chin i innych rynków pozaunijnych, jest hiszpański dekret królewski 159/2023 w sprawie dobrostanu zwierząt, który zawiera bardziej rygorystyczne wymogi dotyczące loch i świń niż rozporządzenie UE. Istniejące gospodarstwa będą miały dwa lata na dostosowanie się. Ze względu na te dostosowania, stado loch i ubój mogą nadal spadać w 2023 i 2024 r., przy wyższych masach tusz potrzebnych do osiągnięcia poziomu produkcji wieprzowiny nieco poniżej pięciu milionów ton. Sektor spodziewa się kolejnego wzrostu uboju loch w 2023 roku.
Według hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa w 2022 r. spożycie świeżego mięsa wieprzowego w hiszpańskich gospodarstwach domowych spadło o prawie 11% z powodu rosnących cen wieprzowiny. Na początku 2023 r. Hiszpania przyjęła środki mające na celu złagodzenie inflacji żywności poprzez obniżenie podatku od wartości dodanej (VAT) z 4 do 0 procent w przypadku podstawowych produktów spożywczych (z wyłączeniem produktów mięsnych) do grudnia 2023 r. Jednak wzrost liczby hoteli, restauracji i instytucji (HRI) oraz odbicie turystyki do poziomów sprzed pandemii mogą złagodzić spadek całkowitej krajowej konsumpcji wieprzowiny.
Branża wieprzowiny szacuje, że w 2023 r. hiszpańska sprzedaż wieprzowiny na rynki spoza UE będzie nadal spadać ze względu na zmniejszony popyt ze strony Chin i wzrost cen hiszpańskiej wieprzowiny. Eksport do UE może pozostać silny ze względu na niedobór mięsa wieprzowego w innych państwach członkowskich. W pierwszej połowie 2023 r. hiszpański eksport wieprzowiny wzrósł o 13,5% ze względu na wzrost wartości jednostkowej wieprzowiny, rekompensując 9% spadek wolumenu.
Jeśli chodzi o import, głównymi dostawcami wieprzowiny do Hiszpanii są inne państwa członkowskie UE. Hiszpański import wieprzowiny z rynków pozaunijnych stanowi zaledwie dwa procent całkowitego importu. Wraz ze wzrostem cen zarówno hiszpańskiej, jak i unijnej wieprzowiny, hiszpański import wieprzowiny z rynków pozaunijnych o niższych cenach wieprzowiny może nadal rosnąć, a produkt będzie przeznaczony głównie dla zakładów przetwórstwa wieprzowiny.
6 września 2023/ USDA/ USA.
https://apps.fas.usda.gov