Według najnowszych danych dostarczonych przez Eurostat dotyczących produkcji wieprzowiny w pierwszej połowie 2019 r. UE wyprodukowała ogółem 12,52 mln ton: spadek o 1,4% w stosunku do tego samego okresu w 2018 r.
Chociaż odnotowano spadek o 3,7% w stosunku do tego samego okresu w 2108 roku, Niemcy są głównym producentem, z 2,58 Mt, a następnie Hiszpania, z produkcją 2,38 Mt i wzrostem o 2,2%. Za nimi plasują się Francja z 1,10 Mt (-0,2%) i Polska z 1,0 Mt (-4,2%).
Musimy podkreślić istotne spadki produkcji zgłoszone przez Danię (-7,1%), Rumunię (-4,8%) i Polskę (-4,2%), podczas gdy z drugiej strony możemy zaobserwować wzrost o 11,3% na Litwie i o 9,3% w Bułgarii.

Evolution of pork production in the main EU producing countries.

In our startistics section you will find the pork production updated data.
czwartek, 26 września, 2019r. / redakcja 333 na podstawie danych Eurostat.