Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 114,6 punktu w sierpniu, co oznacza spadek o 3,6 punktu (3,0 procent) w porównaniu z lipcem i 6,5 punktu (5,4 procent) w porównaniu z wartością sprzed roku. Międzynarodowe ceny wszystkich rodzajów mięsa spadły w sierpniu, przy czym największy spadek odnotowano w przypadku mięsa owczego, głównie w wyniku wzrostu dostępności eksportowej, głównie z Australii, i słabszego popytu ze strony Chin. Ceny wieprzowiny spadły, napędzane głównie przez stłumiony popyt importowy ze strony wiodących importerów, w połączeniu z dużą dostępnością eksportową w Europie przy ograniczonej sprzedaży wewnętrznej. Światowe ceny mięsa drobiowego nadal spadały w sierpniu, głównie ze względu na duże dostawy, zwłaszcza z Brazylii, pomimo dużych zakupów dokonywanych przez kilku wiodących importerów w Azji Wschodniej i na Bliskim Wschodzie. Ceny bydła spadły umiarkowanie ze względu na duże dostawy bydła gotowego do uboju w kilku wiodących krajach producenckich i stłumiony popyt importowy, zwłaszcza w Azji Północnej.
8 września, 2023/ FAO.
https://www.fao.org