Według raportu BPEX "Pig Weekly Market", ogólna tendencja była spadkowa, aczkolwiek w głównych państwach członkowskich tendencje się między sobą różniły w pierwszej połowie 2014 roku.
Wśród większych producentów, Polsce, Hiszpanii i Holandii zaobserwowano zwiększoną produkcję, o odpowiednio 7%, 2% i 1%. Polskie stada świń zaczęły się stabilizować po długim okresie spadku, ale wzrost produkcji wynika głównie ze wzrostu importu warchlaków. Handel żywcem wpływnął również na holenderski rynek, z większą liczbą świń poddanych ubojowi w kraju, niż eksportowanych do Niemiec. To przyczyniło się do 2% spadku niemieckich ubojów w pierwszej połowie roku. W okresie sześciu miesięcy, we Francji liczba świń poddanych ubojowi spadła o 1% w stosunku do pierwszego półrocza 2014 roku, a w Belgii o 2%.
czwartek 18 września, 2014/ BPEX/ United Kingdom.
http://www.bpex.org.uk