Według "Perspektywy rynków rolnych UE i dochodów 2014-2024.", oczekuje się, że produkcja mięsa w UE wzrośnie do 44,9 milionów ton.
Oczekuje się, że produkcja mięsa w UE wzrośnie do 44,9 milionów ton, głównie dzięki mięsie drobiowemu. Oczekuje się, że większe populacja oraz silny wzrost gospodarczy w krajach rozwijających się (choć wolniej niż w poprzedniej dekadzie) zwiększą światowy popyt na mięso, co będzie sprzyjać wzrostowi eksportu mięsa z UE.
- Po dwóch latach spadków, produkcja wołowiny UE w latach 2014-15 wzrośnie. Jednak prognozy długoterminowe wskazują na dalsze spadki i w 2024 spodziewana jest produkcja na poziomie 7.6 milionów ton, czyli mniej niż w roku 2014.
- Po kilku latach tendencji spadkowych, produkcja i konsumpcja mięsa owczego i koziego powinna się ustabilizować.
- Produkcja wieprzowiny w 2015 zwiekszy się, po kilku latach spadków. Spadki były spowodowane głównie przez konieczność dostosowania się do nowych przepisów z zakresu dobrostanu zwierząt i w 2024 roku będzie o 2% wieksza niż w 2014. Ponieważ konsumpcja w UE pomału spada, eksport poza rynki europejskie będzie stopniowo wzrastał.
- Mięso drobiowe jest jedynym, wobec którego prognozuje się dynamiczny wzrost produkcji ( o 7 % w 2024 w porównaniu do 2014). Mięso drobiowe ma pewną przewagę nad innymi rodzajami mięsa, w tym przystępną cenę, jest uznawane z zdrowsze, koszty produkcji są niższe, a czas chowu krótszy
piątek 5 grudnia, 2014/ EC - Agriculture and Rural Development/ UE.
http://ec.europa.eu