Komisja Europejska przyjęła sprawozdanie w sprawie białek roślinnych w Unii Europejskiej. W raporcie dokonano przeglądu sytuacji podaży i popytu na białka roślinne (takie jak rzepak, nasiona słonecznika lub soczewica) w UE i zbadano sposoby dalszego rozwoju ich produkcji w sposób ekonomiczny i przyjazny dla środowiska.
Ze względu na różne czynniki rynkowe i klimatyczne, europejska produkcja roślin wysokobiałkowych nie jest wystarczająca, by zaspokoić rosnący popyt.
W sprawozdaniu przedstawiono szereg istniejących instrumentów i nowych propozycji politycznych, które mogą przyczynić się do realizacji potencjału ekonomicznego i środowiskowego zakładów produkujących białko w UE. Obejmują one:
- Wspieranie rolników uprawiających białka roślinne w ramach proponowanej przyszłej WPR, poprzez uwzględnienie ich w krajowych strategicznych planach WPR, w szczególności poprzez nagradzanie korzyści roślin strączkowych z tytułu celów środowiskowych i klimatycznych za pomocą ekoprogramów i zobowiązań w zakresie zarządzania środowiskiem / klimatem w ramach programów rozwoju obszarów wiejskich; mobilizowanie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich, np. stymulowanie inwestycji i współpracy w ramach łańcucha żywnościowego; powiązane wsparcie dochodu;
- Zwiększanie konkurencyjności poprzez badania i innowacje z programów badawczych UE i państw członkowskich oraz podwojenie budżetu programu Horizon Europe na lata 2021-2027;
- Poprawa analizy rynku i przejrzystości poprzez lepsze narzędzia monitorowania;
- Promowanie korzyści płynących z białka roślinnego dla odżywiania, zdrowia, klimatu i środowiska przy wsparciu programu promocji Komisji, wynoszącego prawie 200 milionów euro w 2019 r .;
- Zwiększona wymiana wiedzy / najlepszych praktyk w zarządzaniu łańcuchem dostaw i zrównoważonych praktykach agronomicznych za pośrednictwem np. specjalnej platformy internetowej
Stan rzeczy w zakresie białek roślinnych w U
W Europie istnieje wysokie zapotrzebowanie na białko roślinne, które w latach 2016-2017 wynosi około 27 milionów ton surowego białka, a wskaźnik samowystarczalności UE znacznie się różni w zależności od źródła (79% w przypadku nasion rzepaku i 5% w przypadku soi ). W konsekwencji UE importuje rocznie około 17 milionów ton surowego białka, z czego 13 milionów to soja. Istnieją jednak pozytywne tendencje: powierzchnia soi w UE podwoiła się do prawie miliona hektarów od czasu reformy WPR w 2013 r. Podobnie w przypadku roślin strączkowych (groch polny, fasola, soczewica, ciecierzyca) produkcja niemal się potroiła w UE od 2013 r.
Podczas gdy pasza dla zwierząt pozostaje najważniejszym rynkiem zbytu (93%), rynek białek roślinnych doświadczył znacznej segmentacji, a popyt w sektorach żywienia i żywności o wysokiej wartości wzrasta. Rynek żywności dla białek roślinnych odnotowuje dwucyfrowy wzrost, napędzany zapotrzebowaniem na mięso i produkty mleczarskie.
Report dotyczący białek roślinnych w Europie (j. ang.)
czwartek 22 listopada 2018/ EC/ UE.
http://europa.eu