Europejski eksport produktów wieprzowych do Chin w ciągu pierwszych 9 miesięcy tego roku wyniósł 2429711 ton, co stanowi 62,3% wszystkich produktów wieprzowych eksportowanych z UE i stanowi wzrost o prawie 65% w stosunku do tego samego okresu ubiegłego roku. Eksport do Chin od stycznia do września już przekracza wartość eksportu całego 2019 roku (2419030 ton).
Biorąc pod uwagę wszystkie kierunki, w ciągu tych pierwszych dziewięciu miesięcy UE wyeksportowała już łącznie 3 901 118 ton, o 20,2% więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Za Chinami plasuje się Japonia z 275151 tonami (7,1% całości), następnie Hongkong (166,550 ton), Korea Południowa (150 015 ton) i Filipiny (104 769 ton). Te wartości pokazują duże uzależnienie Europy od eksportu do Chin.
30 listopad, 2020/ Redakcja 333 na podstawie informacji DG Agricultura.