X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Stan pryszczycy w północnej Afryce pogarsza się

Stan pryszczycy na północy Afryki pogorszył się wraz ze zgłoszeniem pierwszego wybuchu w Algierii (gdzie ostatnia epidemia ta została zgłoszona w 1999 roku) i rozprzestrzenianie się choroby do Tunezji.

8 wrzesień 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Stan pryszczycy na północy Afryki pogorszył się wraz ze zgłoszeniem pierwszego wybuchu w Algierii (gdzie ostatnia epidemia ta została zgłoszona w 1999 roku). Tunezja oficjalnie zgłosiła OIE pierwszy wybuch w kwietniu 2014 roku i od tego czasu choroba rozprzestrzeniła się na większą część kraju.

Pierwszy przypadek pryszczycy (FAMD) w Tunezji został zgłoszony OIE w dniu 28 kwietnia 2014 roku. Chorobę wywołuje serotyp O (ostatni wybuch spowodowany tym serotypem został zgłoszony w 1999 roku). W Tunezji został również zgłoszony serotyp A (ostatni raz w roku 1992) i C (ostatni raz w 1969 roku). Za najbardziej prawdopodobne pochodzenie ognisk choroby uważa się nielegalne przemieszczanie zwierząt, które pochodziły z Libii. Od kwietnia choroba rozprzestrzeniła się szybko na większość Tunezji, a całkowita liczba ognisk zgłoszonych do OIE do 02 lipca 2013 wyniosła 103, wszystkie odnoszące się do serotypu O.

W Algierii, 27 lipca po raz pierwszy od 1999 roku zgłoszono FAMD. Choroba została wykryta w farmie bydła liczącej 14 sztuk w regionie El Ouldja, Bir El Arch, Setif, u których objawy kliniczne stwierdzono u 4 spośród nich. Wszystko wskazuje na to, że nielegalne przemieszczanie zwierząt może być przyczyną wejścia choroby do kraju.

czwartek 31 lipca, 2014/ RASVE-MAGRAMA/ Hiszpania.
http://rasve.magrama.es/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji