W 2021 roku firmy w Niemczech wyprodukowały o niecałe 17,0% więcej substytutów mięsa niż w roku poprzednim, a produkcja wzrosła o 62,2% w porównaniu z rokiem 2019 - wynika z danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis). W 2021 roku wyprodukowano 97 900 ton produktów zastępujących mięso, w porównaniu z około 83 700 tonami w poprzednim roku i 60 400 tonami dwa lata wcześniej. Wartość tych produktów wzrosła o 22,2% rok do roku w 2021 r. do 458,2 mln euro (w 2020 r.: 374,9 mln euro). W porównaniu z rokiem 2019 wartość ta wzrosła o 68,0%. Wówczas wynosiła ona 272,8 mln euro. Wzrosła również liczba takich firm produkujących w Niemczech - z 34 w 2019 i 2020 roku do 44 w 2021 roku.
Wartość mięsa około 80 razy większa niż substytutów mięsa
Pomimo tego wzrostu, wartość substytutów mięsa okazuje się być stosunkowo niska w porównaniu z produktami mięsnymi. W 2021 roku wartość mięsa i produktów mięsnych wyprodukowanych w Niemczech wyniesie 35,6 mld euro - około 80 razy więcej niż wartość substytutów mięsa. Jednak od 2019 roku - drugi rok z rzędu - obserwuje się spadek wartości produktów mięsnych: w 2021 r. zmniejszyła się ona o 7,8% w porównaniu z rokiem poprzednim, a w porównaniu z 2019 r. o 11,3%. W 2019 roku wartość produkcji mięsa w Niemczech osiągnęła 40,1 mld euro, co było najwyższą wartością od dziesięciu lat.
Spożycie mięsa w Niemczech na niskim poziomie
W Niemczech spożywa się ostatnio coraz mniej mięsa: według danych Federalnej Agencji Rolnictwa i Żywności (BLE) w 2021 roku spożycie na jednego mieszkańca wyniosło 55,0 kilogramów na osobę. Był to spadek o 12% w porównaniu z rokiem 2011 (62,8 kilograma na mieszkańca) i najniższa wartość od czasu rozpoczęcia obliczeń w 1989 roku.
9 maja, 2022/ Destatis/ Niemcy.
https://www.destatis.de/