W 2022 r. firmy w Niemczech wyprodukowały o 6,5% więcej substytutów mięsa niż w roku poprzednim, a w porównaniu do 2019 r. produkcja wzrosła o 72,7%, wynika z danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis). W 2022 roku wyprodukowano 104 300 ton produktów zastępujących mięso, w porównaniu do około 97 900 ton w roku poprzednim. Wartość tych produktów wzrosła o 17,3% rok do roku w 2022 r. do 537,4 mln euro (2021: 458,2 mln euro). Liczba firm produkujących w Niemczech również wzrosła z 44 w 2021 r. do 51 w ubiegłym roku.
Pomimo tego wzrostu wartość substytutów mięsa jest stosunkowo niska w porównaniu z produktami mięsnymi. W 2022 r. wartość mięsa i produktów mięsnych wyprodukowanych w Niemczech wyniosła 42,4 mld euro - prawie 80 razy więcej niż wartość substytutów mięsa. W 2019 r. wartość mięsa i produktów mięsnych wyprodukowanych w Niemczech (40,1 mld euro) była prawie 150 razy większa niż wartość substytutów mięsa (około 0,3 mld euro).
10 maja, 2023/ Destatis/ Niemcy.
https://www.destatis.de/