W związku z rosnącymi cenami wieprzowiny, spowodowanym zmniejszonym pogłowiem trzody chlewnej i rosnącymi kosztami produkcji, Ministerstwo Handlu oraz Ministerstwo Rolnictwa i Spółdzielczości wprowadziły zakaz eksportu żywca wieprzowego na 3 miesiące od 6 stycznia 2022 do 5 kwietnia 2022 w celu zwiększenia ilość wieprzowiny w kraju. Ministerstwo Handlu oceni sytuację, aby ustalić, czy zakaz należy przedłużyć, czy nie.
Według wstępnych danych na 2021 r. na rynek krajowy trafiło ok. 18 mln świń, a ok. 1 mln wyeksportowano za granicę.
Inne środki obejmują promowanie produkcji kukurydzy, aby w mniejszym stopniu opierać się na imporcie z zagranicy, zwiększanie zdolności produkcyjnych loch oraz poprawę standardów gospodarstw w celu zapobiegania wybuchom chorób.
6 stycznia, 2022/ Departament Public Relations Rządu/Tajlandia.