Prezydent Tsai Ing-wen powiedziała, że poleciła odpowiednim ministerstwom ustalenie dopuszczalnych poziomów pozostałości raktopaminy w importowanej wieprzowinie i złagodzenie ograniczeń w imporcie wołowiny z amerykańskiego bydła w wieku 30 miesięcy lub starszego, zgodnie z dowodami naukowymi i międzynarodowymi standardami.
Prezydent Tsai podkreśliła, że rząd po wszechstronnej ocenie doszedł do wniosku, że dalsze złagodzenie ograniczeń to decyzja, która promuje stosunki Tajwan-USA i spełnia normy bezpieczeństwa żywności. Powiedziała, że rząd wprowadzi rygorystyczne kontrole bezpieczeństwa, wzmocni procedury kwarantanny i inspekcji importowanych produktów mięsnych oraz wdroży przepisy dotyczące etykietowania produktów spożywczych.
„Oczywiście wiemy, że przed negocjacjami i podpisaniem umowy handlowej pozostaje jeszcze wiele do zrobienia. Warunkiem wstępnym negocjacji jest jednak racjonalne rozwiązywanie problemów handlowych i wzajemne otwarcie się na inne kraje w oparciu o tę samą międzynarodową standardów ”- stwierdziła prezydent Tsai.
Prezydent wyjaśniła, że kiedyś były zastrzeżenia co do importu wieprzowiny z raktopaminą, ale od tego czasu dokonano oceny ryzyka i przeanalizowano wystarczającą ilość danych i dowodów naukowych, aby upewnić się, że nie ma zagrożenia dla zdrowia, gdy poziom raktopaminy jest poniżej limitu, ustalonego przez Codex Alimentarius.
Prezydent zapewnił, że ta decyzja nie zaszkodzi krajowym hodowcom świń. „Krajowa wieprzowina ma 90% udziału w rynku na Tajwanie i staje się coraz bardziej konkurencyjna."
28 sierpnia, 2020/ Biuro Prezydenta/ Tajwan
https://english.president.gov.tw/