Komisja Europejska opublikowała ostateczny bilans białka paszowego UE + Wielka Brytania na rok gospodarczy 2019/20. Całkowite zużycie paszy wyniosło 83 mln ton surowego białka, z czego 65 mln ton pochodzi z UE. 45% białka pochodzi z paszy objętościowej, a 25% z śruty oleistej, a 22% z upraw, głównie zbóż. Wskaźnik samowystarczalności wzrósł do prawie 79%, wraz z większą dostępnością paszy objętościowej. Jednak nie osiągnął on średniej z pięciu lat, również ze względu na mniejszą dostępność rzepaku w UE. To jest ostatni Bilans Białka Paszowego, który zostanie opublikowany dla UE i Wielkiej Brytanii.
Ponadto bilans białka paszowego UE na rok gospodarczy 2020/21 jest publikowany po raz pierwszy w pierwszej połowie bieżącego roku gospodarczego. Ten bilans jest również pierwszym bilansem wyłącznie dla UE-27. Całkowite zużycie paszy w UE-27 jest niższe o około 10 milionów ton surowego białka. Co ważniejsze, samowystarczalność jest niższa o 1,5% ze względu na wyższy udział paszy objętościowej w paszach w Wielkiej Brytanii. Kolejną nowością jest uwzględnienie w bilansie innych roślin białkowych. Ta kategoria obejmuje cieciorkę, soczewicę i inne rośliny strączkowe.
W bieżącym roku gospodarczym spodziewany jest niższy popyt na mieszanki paszowe, co znajduje odzwierciedlenie w niższym popycie na zboża i śruty oleiste. W przypadku paszy objętościowej przewiduje się 6,5% wzrost kukurydzy na kiszonkę i 4,6% roślin strączkowych na paszę, a całkowite zużycie paszy szacuje się na 73 miliony ton surowego białka, z czego 76% pochodzi z UE.
25 listopad, 2020/ Komisja Europejska / Unia Europejska.
https://ec.europa.eu/