X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

UE: bilanse białka paszowego wykazują 79% samowystarczalności

W bieżącym roku gospodarczym spodziewany jest niższy popyt na mieszanki paszowe, co znajduje odzwierciedlenie w niższym popycie na zboża i śruty oleiste.

1 grudzień 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Komisja Europejska opublikowała ostateczny bilans białka paszowego UE + Wielka Brytania na rok gospodarczy 2019/20. Całkowite zużycie paszy wyniosło 83 mln ton surowego białka, z czego 65 mln ton pochodzi z UE. 45% białka pochodzi z paszy objętościowej, a 25% z śruty oleistej, a 22% z upraw, głównie zbóż. Wskaźnik samowystarczalności wzrósł do prawie 79%, wraz z większą dostępnością paszy objętościowej. Jednak nie osiągnął on średniej z pięciu lat, również ze względu na mniejszą dostępność rzepaku w UE. To jest ostatni Bilans Białka Paszowego, który zostanie opublikowany dla UE i Wielkiej Brytanii.

Ponadto bilans białka paszowego UE na rok gospodarczy 2020/21 jest publikowany po raz pierwszy w pierwszej połowie bieżącego roku gospodarczego. Ten bilans jest również pierwszym bilansem wyłącznie dla UE-27. Całkowite zużycie paszy w UE-27 jest niższe o około 10 milionów ton surowego białka. Co ważniejsze, samowystarczalność jest niższa o 1,5% ze względu na wyższy udział paszy objętościowej w paszach w Wielkiej Brytanii. Kolejną nowością jest uwzględnienie w bilansie innych roślin białkowych. Ta kategoria obejmuje cieciorkę, soczewicę i inne rośliny strączkowe.

W bieżącym roku gospodarczym spodziewany jest niższy popyt na mieszanki paszowe, co znajduje odzwierciedlenie w niższym popycie na zboża i śruty oleiste. W przypadku paszy objętościowej przewiduje się 6,5% wzrost kukurydzy na kiszonkę i 4,6% roślin strączkowych na paszę, a całkowite zużycie paszy szacuje się na 73 miliony ton surowego białka, z czego 76% pochodzi z UE.

25 listopad, 2020/ Komisja Europejska / Unia Europejska.
https://ec.europa.eu/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły