W ubiegłym roku Unia Europejska wyeksportowała ogółem 4 725 210 ton wieprzowiny i produktów wieprzowych, co stanowi wzrost o ponad 20% w porównaniu z rokiem poprzednim, kiedy eksport osiągnął 3 938 560 ton. Głównym tego powodem był znaczny wzrost eksportu do Chin, który wzrósł z 1 358 480 ton w 2018 r. do 2 419 490 ton w 2019 r.
W 2019 r. Hiszpania była wiodącym eksporterem wieprzowiny i produktów wieprzowych, z łączną ilością 1 183 750 ton (869 540 ton w 2018 r.) i podwoiła swój eksport do Chin (668,780 ton wobec 315 140 ton), a następnie były Niemcy z łączną ilością eksportowanych 1 057 070 ton (891,760 t w 2018 r.).
Jeśli chodzi o konkretne produkty, głównym produktem eksportowanym było mrożone mięso, z 2 747 880 tonami, a następnie podroby (1 362 880 ton).
Głównym kierunkiem były Chiny, gdzie trafiła ponad połowa eksportu (2441 990 ton), a następnie Japonia (456,740 ton), Korea Południowa (266 990 ton), Filipiny (228,790 ton) i Hongkong (214 410).
25 luty, 2020/ redakcja 333 na podstawie danych Eurostat