Mimo to, wraz ze wzrostem produkcji rolnej, ślad klimatyczny na jednostkę produkcji nadal się poprawiał. Niemniej jednak aby osiągnąć ambitne cele klimatyczne UE na 2030 r. (osiągnięcie co najmniej 55% redukcji emisji do 2030 r. w UE) jest potrzebna dalsza redukcja emisji.
Ocena wpływu WPR na zmiany klimatu i emisje gazów cieplarnianych
WPR pomogła zmniejszyć emisje gazów cieplarnianych. Łagodzenie skutków osiąga się głównie poprzez ochronę istniejących zasobów węgla, w szczególności dzięki utrzymywaniu trwałych użytków zielonych wspieranych przez ekstensywne systemy wypasu zwierząt gospodarskich. Istnieje możliwość dalszego zwiększenia składowania dwutlenku węgla w glebach UE.
W ocenie stwierdzono również, że:
- ograniczenie emisji z uprawianych gleb rolniczych jest lepiej rozwiązywane w ramach WPR niż ograniczanie emisji zwierząt gospodarskich, głównie ze względu na charakter płatności i wsparcia w ramach WPR.
Niemniej jednak hodowcy zwierząt gospodarskich odgrywają również kluczową rolę w zarządzaniu dużymi obszarami ziemi, które są (lub mogą być) pochłaniaczami dwutlenku węgla (zwłaszcza w przypadku zarządzania dużymi obszarami trwałych użytków zielonych i pastwisk). - Rozwój obszarów wiejskich wspiera redukcję emisji w sektorze hodowlanym za pomocą różnych środków, takich jak pewne zobowiązania rolno-środowiskowe w odniesieniu do gospodarowania paszami lub obornikiem lub inwestycje w środki trwałe związane z przechowywaniem obornika, pomieszczeniami dla zwierząt lub instalacją komór fermentacyjnych beztlenowych.
- Dobrowolne wsparcie związane z produkcją w sektorze hodowli może sprzyjać systemom, które są ekonomicznie wrażliwe i ważne dla odporności ziem. Mogą jednak potencjalnie mieć negatywny wpływ, jeśli wpływ na klimat i potrzeby adaptacyjne nie zostaną odpowiednio uwzględnione w projekcie programu.
- Główny wkład systemów uprawnych pochodzi z ulepszonego gospodarowania gruntami, wspieranego głównie przez zobowiązania rolno-środowiskowo-klimatyczne i środki rolnictwa ekologicznego; a także uprawy wiążące azot, takie jak lucerna i soja, wspierane w szczególności przez zazielenianie i wsparcie związane z produkcją. WPR osiągnęła jednak mniejszą redukcję emisji w gospodarstwach o intensywnym użytkowaniu użytków zielonych lub uprawnych.
1 czerwca 2021/ EC/ UE
https://ec.europa.eu