Według statystyk Eurostat dot. rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, Niemcy wyprodukowały 5,5 mln ton wieprzowiny, co odpowiada 25% całkowitej produkcji UE (22 mln ton), co ustanowiło ich głównym producentem wieprzowiny w Unii Europejskiej. Następnie jest Hiszpanii (3,4 mln t lub 16%). Z koeli Francja była głównym producentem wołowiny (1,4 mln t lub 19% lub całkowitej produkcji UE).
Francja miała również największy udział w produkcji mięsa drobiowego w 2013 roku, tuż przed Wielkią Brytanią i Polską (w sumie około 1,7 mln t). Wszystkie te trzy państwa członkowskie stanowiły 40% całkowitej produkcji UE mięsa drobiowego. W przypadku mleka krowiego, Niemcy (31,3 mln t lub 20% produkcji ogółem UE) i Francja (24,4 mln t lub 16%) były zdecydowanie dwoma głównymi producentami w Unii Europejskiej w 2013 r.
czwartek 9 lutego 2015/ Eurostat/ Unia Europejska.
http://ec.europa.eu/eurostat