X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

UE: kraje podzielone w kwestii systemu COOL

Członkowie Unii Europejskiej nie są jednogłośni co do zamiarów rozszerzenia systemu.

3 kwiecień 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Francja i Szewcja i wiele innych krajów opowiadają się za obligatoryjnym oznakowaniem kraju pochodzenia składników mięsnych. Niektóre delegacje proponowały, żeby na etykiecie pojawiło się konkretne państwo członkowskie UE lub kraj trzeci, część sugerowała używanie zwrotów „pochodzenie z UE/spoza UE”. Kilka krajów: Czechy, Belgia i Wielka Brytania nie widzą potrzeby wprowadzania powyższych zmian.

Konsumenci chcieliby posiadać wiedzę dotyczącą pochodzenia mięsa, lecz nie są skłonni ponosić dodatkowych kosztów z tym związanych. Wprowadzenie nowych, dokładniejszych oznaczeń generowałoby wyższe ceny.

Z przedstawionego przez Komisję Europejską raportu szacującego możliwość pwrowadzenia rozszerzeń do systemu obowiązkowego znakowania COOL wynika, że jeśli przedsiębiorcy będą musieli wskazywać pochodzenie mięsa, będą selektywnie wybierać dostawców, zmniejszać liczbę pośredników oraz unikać stosowania mięsa drobnego i tłuszczu. W celu uniknięcia nadużyć, zajdzie konieczność wprowadzenia częstszych kontroli ze strony władz.
Dalsze działania i omawianie potencjalnych zmian będzie omawiane z Parlamentem Europejskim

wtorek, 2 kwietnia 2014/ Polska www.polsus.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji