X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

UE: Krótkoterminowa prognoza dla rynku wieprzowiny

Oczekuje się, że ten szybki wzrost zmniejszy się do końca roku, ze względu na niskie ceny i trudny eksport, aby osiągnąć łączną produkcję w wysokości 24 milionów ton w 2018 r. (+1,5% rok do roku).

11 lipiec 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Podaż w 2018 roku rośni

Po zwiększeniu stad hodowlanych trzody chlewnej odnotowanego w grudniu 2017 r. (+1.1% rok do roku), produkcja mięsa wieprzowego w UE wzrosła o 4,1% w tonach w pierwszym kwartale 2018 r. w porównaniu z 2017 r. Stopa wzrostu był znacznie wyższa w UE-N13 (+10%) niż w UE-15 (+3%), przy czym wzrost odnotowano w większości państw członkowskich, szczególnie w Europie Wschodniej: w Polsce (+12%), w Rumunii (+18%) i Słowacji (+19%). Oczekuje się, że ten szybki wzrost zmniejszy się do końca roku, ze względu na niskie ceny i trudny eksport, aby osiągnąć łączną produkcję w wysokości 24 milionów ton w 2018 r. (+1,5% rok do roku). W 2019 r. produkcja powinna ustabilizować się, ale będzie to zależeć od wyników eksportu.

Eksport wieprzowiny UE

Na rok 2018 China Agricultural Outlook (2018-2027) przewiduje nowy spadek importu mięsa wieprzowego (-26%). Jeśli to się zmaterializuje, eksport UE będzie musiał znaleźć inne rynki zbytu. Niemniej jednak, podczas gdy wielkość wywozu do Chin spadła o 6% rok do roku w pierwszym 4-miesięcznym okresie 2018 r., nadal była tylko o 1% poniżej średniej wielkości z 2017 r.

W pierwszym kwartale 2018 r. UE utrzymała dominującą pozycję na rynku chińskim (66% udział w przywozie wieprzowiny), podczas gdy Kanada i USA odnotowały nieznaczne obniżenie swoich udziałów, z 14% w 2017 r. do 12% i 11%. Dla porównania, Brazylia podwoiła swój udział do 8%, po zamknięciu rynku rosyjskiego od grudnia 2017 r. W przypadku podrobów udział UE w przywozie do Chin był niższy (57%), ale nadal był znacznie wyższy niż USA ( 30%) i Kanady (10%).

Oczekuje się, że unijny eksport mięsa wieprzowego wzrośnie o 2,5% w 2018 r., choć pod presją rosnących dostaw tańszej wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych i Kanady (główni konkurenci UE). Ponadto prognozuje się, że unijny eksport mięsa wieprzowego nie wzrośnie w 2019 r., ale zależy to od zmian cen w 2018 r.

Lipiec 2018/ Short-term outlook for EU agricultural markets in 2018 and 2019/ UE.
https://ec.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły