UE może ponownie zezwolić na stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) w paszach dla zwierząt gospodarskich.
W szczególności wniosek umożliwi głównie stosowanie białek owadzich i innych niż przeżuwacze (kolagen i żelatyna) w paszach dla drobiu i świń.
Stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego (MAP) pochodzącego od ssaków w paszy dla bydła i owiec zostało zakazane przez UE w 1994 r. po wybuchu epidemii BSE (gąbczasta encefalopatia bydła). W 2001 r., aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego, zakaz stosowania PAP w paszach rozszerzono na wszystkie zwierzęta gospodarskie w UE.
Jednak w ciągu ostatnich kilku lat pojawiła się presja, aby ponownie rozważyć zakaz. Ostatni przypadek BSE u bydła w UE miał miejsce w 2016 r., a 24 z 27 państw członkowskich sklasyfikowano jako „znikomy status ryzyka BSE”.
Według zwolenników przywrócenia stosowania PAP, w UE występuje deficyt białka strukturalnego. Ponowne wprowadzenie możliwości korzystania z innych źródeł białka może zmniejszyć zależność UE od importu, a jednocześnie poprawić zrównoważenie łańcucha żywnościowego i hodowlanego. Ponowne wprowadzenie PAP przyczyniłoby się do polityki UE dotyczącej planu białkowego i polityki dotyczącej łańcuchów dostaw wolnych od wylesiania. Ponadto stosowanie PAP zoptymalizuje wykorzystanie ograniczonych zasobów i pozwoli uniknąć marnotrawstwa. Ponowne wprowadzenie PAP nieprzeżuwaczy jest w pełni zgodne z celami strategii „od pola do stołu” i planu działania na rzecz obiegu zamkniętego. Ponowne wprowadzenie stworzy nowy rynek dla unijnych producentów drobiu, trzody chlewnej i owadów, a także dla producentów pasz.
WIecej informacji (j. angielski):
24 czerwca, 2021/ Redakcja 333