Przewiduje się, że w ostatnim kwartale 2024 r. produkcja trzody chlewnej spadnie o 1% w porównaniu z tym samym kwartałem 2023 r., wynosząc 57,7 mln sztuk. Według prognoz Hiszpania wyprodukuje 13,6 mln sztuk trzody chlewnej w czwartym kwartale 2024 roku. To uczyniłoby ją największym krajem produkującym wieprzowinę w UE, wyprzedzając Niemcy (8,8 mln sztuk) i Danię (7,3 mln sztuk).
Z kolei w drugim półroczu 2024 r. lokalna produkcja brutto (GIP) bydła wyprodukowanego w UE ma wynieść 12,1 mln sztuk. Oznaczałoby to spadek o 1% w porównaniu z tym samym okresem w 2023 r., kiedy wyprodukowano 12,2 mln sztuk bydła. Przewiduje się, że Francja pozostanie największym producentem mięsa wołowego w drugim półroczu 2024 r. z 2,7 mln sztuk, wyprzedzając Niemcy (2,0 mln), Hiszpanię (1,3 mln) i Irlandię (1,0 mln).
Przewiduje się, że produkcja owiec spadnie o 7% do 15,6 mln sztuk w drugim półroczu 2024 r., podczas gdy produkcja kóz spadnie o 9% do 2,4 mln sztuk. Wśród krajów UE, które zgłosiły dane dotyczące owiec, oczekuje się, że Hiszpania będzie największym producentem w drugim półroczu 2024 r. z ponad 4,5 mln sztuk, a następnie Rumunia (2,6 mln) i Grecja (2,1 mln).
6 marca 2024 r./ Komisja Europejska/ Unia Europejska.
https://ec.europa.eu