Ta zawartość jest dostępna dla zarejestrowanych użytkowników.
Możesz zarejestrować się i zalogować, aby uzyskać bezpłatny dostęp do wszystkich treści na 3trzy3.pl

X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

UE omawia kluczowe kwestie związane z handlem produktami rolnymi

Rada omówiła najnowsze wydarzenia w kwestiach handlu rolno-spożywczego, ze szczególnym naciskiem na wpływ handlu rolno-spożywczego na pozataryfowe bariery w handlu rolników UE z krajami spoza UE.

4 luty 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Rada przeanalizowała ostatnie wydarzenia w handlu rolnym, koncentrując się na wyzwaniach i możliwościach związanych z obecną globalną niepewnością. Ministrowie omówili utworzenie rezerwy w wysokości 1 mld euro w celu złagodzenia potencjalnych ujemnych skutków umowy z Mercosurem, a niektórzy z zadowoleniem przyjęli niedawno sfinalizowaną umowę handlową między UE a Meksykiem.

Państwa członkowskie podkreśliły potrzebę uczciwej konkurencji między rynkami UE i spoza UE i wezwały do dalszej oceny skumulowanego wpływu umów handlowych na sektor rolny UE. Wiele delegacji podkreśliło znaczenie ujednolicenia standardów produkcji i wskazało środki sanitarne i fitosanitarne jako główne przeszkody pozataryfowe.

Komisja Europejska uznała konsensus w sprawie zapewnienia uczciwej konkurencji i zgodziła się na dalszą analizę wpływu umów handlowych na rolników w UE. Zwróciła również uwagę na znaczenie stworzenia stabilnego środowiska handlowego, szczególnie w odniesieniu do handlu z Ukrainą. Omówiono również propozycję Luksemburga dotyczącą uczciwych praktyk w handlu międzynarodowym.

27 stycznia 2025 r./ Consilium/ Unia Europejska.
https://www.consilium.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji