Poniżej przedstawiono główne ustalenia ze sprawozdania analizującego zharmonizowane monitorowanie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) w latach 2020-2021 w odniesieniu do Salmonella spp., Campylobacter jejuni i C. coli u ludzi, a także u zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność (brojlerów, kur niosek i indyków, tuczników i bydła w wieku poniżej 1 roku) oraz ich mięsa:
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe u Campylobacter (szczególnie u C. coli) i u niektórych szczepów bakterii Salmonella utrzymuje się na wysokim poziomie. Kampylobakterioza była najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą w UE w 2021 r. i najczęściej zgłaszaną przyczyną chorób przenoszonych przez żywność. Bakterie Campylobacter pochodzące od ludzi i zwierząt służących do produkcji żywności (drób, indyki, świnie i cielęta) nadal wykazują bardzo wysoką oporność na cyprofloksacynę, powszechnie stosowany u ludzi środek przeciwdrobnoustrojowy.
Stwierdzono, że łączna oporność na krytycznie ważne środki przeciwdrobnoustrojowe - definiowana jako oporność na dwa różne środki przeciwdrobnoustrojowe - jest ogólnie niska w przypadku Salmonella, Campylobacter i E. coli.
Chociaż stwierdzono indywidualne różnice w UE, kluczowe wskaźniki wyników pokazują, że w kilku państwach członkowskich poczyniono znaczne postępy w ograniczaniu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności.
Zgłoszenie w 2021 r. przez niektóre państwa członkowskie szeregu izolatów E. coli wytwarzających CP (posiadających geny blaOXA-48, blaOXA-181 i blaNDM-5) u świń, bydła i ich mięsa wymaga podjęcia szczegółowych działań naprawczych.
6 marca, 2023/ EFSA/ UE.
https://www.efsa.europa.eu