Eksport rolno-spożywczy UE osiągnął miesięczną wartość 15,1 mld EUR (wzrost o 4,6% w porównaniu do lutego 2019 r.), podczas gdy wartość importu wyniosła 9,8 mld EUR (0,7% powyżej poziomu z lutego 2019 r.). Pomimo wyzwań niektóre produkty i kraje odnotowały wzrost wartości handlu, zgodnie z miesięcznym raportem handlowym za luty 2020 r., sporządzonym przez Komisję Europejską.
Wzrosła wartość eksportu niektórych produktów, takich jak wieprzowina (wzrost o 278 milionów euro), pszenica (wzrost o 228 milionów euro) i ziarna gruboziarniste (skok o 145 milionów euro). Eksport wieprzowiny z UE-27 do Chin był wyjątkowo wysoki (+ 260% w porównaniu z lutym 2019 r.).
Niewielka liczba produktów odnotowała wzrost ich miesięcznych wartości importowych, w tym oleje roślinne (skok o 138 mln EUR) i nasiona oleiste (inne niż soja) (wzrost o 69 mln EUR). Spośród produktów, których wartość importu spadła, najwyższe spadki odnotowano w przypadku ciastek olejowych (spadek o 219 mln EUR), grubych ziaren (spadek o 107 mln EUR) i pszenicy (spadek o 83 mln EUR).
4 czerwca, 2020/ Komisja Europejska/ Unia Europejska.
https://ec.europa.eu/